Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Beleggen

Is de spac een blijvertje?

Is de spac een blijvertje?

De zogenoemde special purpose acquisition company is helemaal in. Dit jaar werd in de Verenigde Staten al meer dan $60 mrd opgehaald, terwijl er ook in Nederland veel interesse blijkt te zijn voor de spac. Hoe moeten we de spac-hype beschouwen?

Wim Zwanenburg van Stroeve Lemberger:

Met een belegging in een spac ben je wel erg afhankelijk van de reputatie en marketing van de initiatiefnemer. Daar moet je dan als belegger ook goed naar kijken. Het voordeel is dat je als kleine belegger mee kan doen in een soort venture capital, iets wat normaal gesproken niet bereikbaar is. Door een spac kom je toch wel mooi in de tweede wagon.

Maar in algemene zin kun je wel zeggen dat de blanco-cheque-bedrijven een product zijn van een hype. Kijk bijvoorbeeld naar het hoge aantal spacs dat recentelijk gelanceerd is. Ik beschouw ze als een product van de huidige top van de markt. Ik wil niet zeggen dat de hele markt een bubbel is, maar dit lijkt daar wel op.

Het is wel een risico dat de spac gebruikt wordt door bedrijven om de toelatingseisen te omzeilen die je bij een beursgang hebt. Ik vind dat een maas in de wet die de toezichthouder zo snel mogelijk moet dichten. Die eisen zijn er namelijk niet voor niets.

Paul Koster van de Vereniging van Effectenbezitters:

Vaak is de klacht bij beleggers dat ze door de grote positie van private equity weinig kansen krijgen. De spac zorgt ervoor dat je wat eerder in een bedrijf kunt stappen dat, via de spac, naar de beurs wordt gebracht. Als dat goed verloopt, is het een goede zaak.

Maar wat je toch ook weleens ziet bij de spac is dat er bij de start al sprake is van een luchtbel. De marktwaarde van het vehikel is dan groter dan de cashpositie. Beleggers drijven dan de koers op zonder dat daar aanleiding toe is. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Dat is wel een teken van oververhitting in de markt.

Al met al denk ik dat het een goed alternatief kan zijn, omdat het toch een wat makkelijkere manier is van een beursgang maken. Maar wat er wel bij komt, is dat de vergoedingen die de oprichters van een spac krijgen soms toch wel exorbitant zijn, met de premies en aandelen die zij in handen krijgen. Ik begrijp niet zo goed waarom beleggers dat accepteren.

Ralph Wessels van ABN AMRO:

De spac-hype is het resultaat van Silicon Valley dat zich probeert te onttrekken aan de macht van Wall Street. De spac is daarvoor een middel. Particuliere beleggers moeten heel voorzichtig zijn met investeren in een spac. Je zit toch wat meer aan de kant van het venture capital. We herinneren ons alleen de grote succesverhalen, maar de kans dat het met een investering in zo’n jong stadium van een bedrijf misgaat, is erg groot. Ik zou nooit meer dan 2% van mijn portefeuille in venture capital steken.

Als je naar de statistieken kijkt, zie je ook dat eerdere spacs vaak achterblijven bij de rest van de beurs, vooral ook door de hoge vergoedingen die de oprichters van het vehikel krijgen. Zeker als beroemdheden als basketballer Shaquille O’Neal een spac oprichten, kun je je afvragen of hij niet te veel profiteert van het verbinden van zijn naam aan zo’n vehikel. Wat dat betreft, moet de markt nog volwassen worden en zou het goed zijn als er meer regels komen.

Over SPAC’s:
 • Drijven de waarderingen op;
 • Blanco check, dit heeft speculatieve kenmerken, zeker hype kenmerken, FOMO;
 • Gaat af op reputatie (durfkapitalisten), waarvan beleggers willen meeprofiteren;
 • Beursregulering, noteringseisen voor IPO’s worden omzeild;
 • Snel toeslaan, SPAC’s vaak nog geen businessplan, maar geldzak staat al klaar;
 • Geld zoekt investeringsmogelijkheden, zoekt rendement;
 • Er is nu zelfs al een SPAC IPO index;
 • Meer dan 50% van de IPO’s in 2020 waren SPAC’s;
 • SPAC verschijnt veel en hoog in de zoekfunctie Google Search.

“After the SPAC is listed, the sponsor will meet with any number of target companies to decide which one it could partner with. When a company is found, the sponsor and the company will negotiate the terms of their merger. Once these terms are agreed to, the SPAC sponsor and the company will agree to a letter of intent (LOI) and, in most instances, begin a private investment in public equity (PIPE) raise, which has become an increasingly important element of the SPAC process over the last 18 months. During this PIPE raise, which can take anywhere from three to six weeks, an additional group of investors provides more capital to the SPAC in exchange for a private placement of the SPAC’s public shares. Once the PIPE is raised, an investor subscription agreement and a merger agreement are signed concurrently, and, upon the execution of these documents, the deal will be announced to the market. Then, a two to three-month window ensues before the deal closes, during which time a proxy statement is publicly filed and declared effective by the SEC, the statement is mailed to shareholders, and a vote takes place among the non-redeeming shareholders on the proposed merger. Should shareholders vote in favor of the merger, the deal will typically close and will begin trading publicly as the pro forma operating company.”
Bron: Goldman Sachs, The IPO-SPAC-tacle, Top of Minds, January 2021

Grafiek 1 – The 2020 SPAC IPO boom has continued into early 2021
Grafiek 1 – The 2020 SPAC IPO boom has continued into early 2021
Grafiek 2 – De SPAC Index
Grafiek 2 – De SPAC Index
Grafiek 3 – SPAC’s hebben steeds meer belangstelling gekregen
Grafiek 3 – SPAC’s hebben steeds meer belangstelling gekregen
Seeking Alpha: What is a SPAC?

This video covers everything you need to know before investing in a SPAC, such as:

 • What is a SPAC?
 • What does the capital structure look like?
 • What are Founder Shares?
 • Why do private companies like going public through a SPAC?
Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen