Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Flinke beurswinst voor belegger die hoofd koel hield tijdens de corona-crisis

Flinke beurswinst voor belegger die hoofd koel hield tijdens de corona-crisis

Terwijl de aandelenmarkten in maart een duikvlucht maakten vanwege de vrees voor een zware recessie als gevolg van de wereldwijde pandemie hield Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger, het hoofd koel. Hij besefte dat de gezondheidscrisis tijdelijk zou zijn en de techtrends een extra impuls zouden krijgen – en kreeg gelijk.

Grote techbedrijven waren door het langdurige thuiswerken en massaal online bestellen zeer goed gepositioneerd.

Ongevoelig voor rente

Een andere voordeel dat de grote techspelers volgens Zwanenburg hebben, is de beperkte rentegevoeligheid. “Bedrijven, zoals Apple, zijn bijna geheel gefinancierd door eigen vermogen, waardoor ze nauwelijks gevoelig zijn voor de schommelingen in de rente. Tegelijkertijd is de votaliteit bij de tien grootste techfondsen per saldo lager dan de bewegelijkheid bij de andere 490 fondsen in de S&P500.

Al ruim voor de coronacrisis was al een trend zichtbaar waarin zogeheten exponentiële bedrijven steeds meer de boventoon voeren, stelt Zwanenburg. “Die groep bedrijven kan via accelererende innovatie ongelooflijk snel nieuwe producten of diensten uitrollen. Daarnaast hebben ze ook weinig assets, waardoor afschrijvingen nauwelijks aan de orde komen. Een goed voorbeeld daarvan is Uber dat geen eigen taxi’s of vastgoed heeft.

Toekomst techfondsen

Ondanks de hard opgelopen koersen in 2020 zijn de beleggingsperspectieven voor grote techfondsen nog steeds goed, constateert Zwanenburg. Een belangrijk criterium dat hij hanteert om het potentieel van bedrijven te bekijken, is in hoeverre ze positief verrassen met winst, omzet en prognoses.

Zwanenburg kijkt ook wel naar de hoge waarderingen. “Maar het is opvallend dat de winstgevendheid van de grote techbedrijven gemiddeld exceptioneel is gestegen, terwijl de overige 490 bedrijven in de S&P500 het nauwelijks beter hebben gedaan dan de Eurostoxx 600. Naar verwachting kan Big Tech volgend jaar nog steeds goede prestaties leveren, al blijven we kritisch in de gaten houden of er nog genoeg potentieel in zit en in hoeverre er goede overnames worden gedaan.”

Chipaandeel

Op het Damrak kregen de chipfondsen ASMI en ASML dit jaar ook open doekjes. De motivatie bij beleggers om in chipaandelen te stappen heeft volgens Zwanenberg te maken met de stroom aan nieuwe technologieën die op ons af te komen. “Internet of Things, kunstmatige intelligentie en 5G voor mobiel spelen sterk in op de behoeftes van bedrijven aan snelheid en data.”

Bij het kijken naar de toekomst van de grote techfondsen ziet Zwanenburg niet alleen maar zonneschijn. “Door de verkoop van eigen producten en via derden kan Amazon snel trends ontdekken en goed lopende producten tegen een lagere prijs aanbieden. Het is daarom van belang dat er op internationaal niveau, zoals bij de WTO en de OESO, afspraken worden gemaakt om gelijke speelvelden te krijgen. Big Tech zal ook meer rekening moeten gaan houden met toenemende regulering.”

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen